Ook in het Zwitserse Adelboden-Lenk wordt komend seizoen een dynamische skipasprijzensysteem ingevoerd. De belofte die ze daarbij doen is: Als u vroeg boekt, profiteert u. Zo wordt er nu geschermd met een vroegboekkorting van 25% en geldt: hoe groter de vraag, hoe lager de korting. De Zwitserse consumentenorganisatie is hier juist kritisch over en beschuldigt de skigebieden van het gebrek aan transparantie.

Vroeg boeken

Het skigebied van Gstaad heeft het al en Adelboden-Lenk wil het deze winter introduceren: het dynamische prijsmodel. Met andere woorden, de prijs van een eendaags of meerdaags ticket staat niet meer vast, maar is afhankelijk van verschillende factoren. Deze omvatten bijvoorbeeld het voorspelde weer, het tijdstip van boeking of de bezettingsgraad. Mensen die vroeg boeken, moeten profiteren van het nieuwe model, legt Matthias Werren, hoofd marketing bij Bergbahnen, uit. “In onze nieuwe webshop kunnen gasten precies zien wat welke aanbiedingen op welke dagen kosten.”

Met het dynamisch prijzenmodel is het doel om “optimaal gebruik te maken van de individuele betalingsbereidheid”, zegt Werren. Want: “We weten uit gastenonderzoeken dat de bereidheid om te betalen sterk varieert. Tot nu toe hebben we met de vaste prijzen geen rekening kunnen houden met dit aspect.”

Gebrek aan transparantie

Waar Adelboden-Lenk vroegboekers wil aantrekken, ziet de Stichting Consumentenbescherming vooral één nadeel van het dynamische prijsmodel: gebrek aan transparantie. “Het is heel gemakkelijk om ongemerkt de prijzen op te drijven. En dat is over het algemeen hoe het wordt gedaan”, benadrukt managing director Sara Stalder. “Over het algemeen heeft het dynamische prijsmodel als doel om meer inkomsten te genereren – daarom maken skigebieden steeds vaker gebruik van dit systeem. Dit betekent dat skiën in het algemeen duurder zal worden – zelfs als je denkt en er een zogenaamd koopje van te hebben gemaakt.”

Het grootste probleem met het dynamische prijsmodel is het gebrek aan transparantie: het is heel gemakkelijk om de prijzen ongemerkt omhoog te duwen. En dat is over het algemeen hoe het wordt gedaan.

Sara Stalder, directeur van de Stichting voor Consumentenbescherming

Goede oplossing

Sterker nog, als je volgend seizoen op een piekdag spontaan een skiticket voor de regio Adelboden-Lenk wilt kopen, zul je meer moeten betalen dan afgelopen winter. De prijzen zouden echter zeker niet sterk gaan stijgen, benadrukt Matthias Werren. Een concreet cijfer, waar de grens ligt met betrekking tot stijgende prijzen, wordt op dit moment niet gecommuniceerd. Hij benadrukt juist dat transparantie van groot belang is voor het skigebied. In de webshop zie je in één oogopslag wat je betaalt voor een aanbieding. En: Goedkoper wordt het niet. “Als ik nu boek, weet ik zeker dat ik de beste prijs doe die ik kan krijgen”, zegt Werren. “Daarom zijn we ervan overtuigd dat we een goede oplossing hebben gevonden.”

Maar hoe zit het dan met het (slecht) weeraspect? Het is immers vaak juist vanwege het goede weer dat mensen besluiten om naar de bergen te gaan. “Je moet zeker onderscheid maken tussen een daggast en een verblijfsgast”, legt Werren uit. “Met een gast die meerdere dagen in het skigebied verblijft, weten we dat hij ook bij minder dan optimaal weer op de piste wil zijn. Zij profiteren van lagere prijzen als ze naast het hotel en de skischool nu ook hun skiticket boeken.”

Kritiek

De belangrijkste kritiek van de consumentenorganisatie op het dynamische prijsmodel blijft: “Als je de tickets ver van tevoren koopt, dan zul je dus voor een dag slecht weer te veel betalen, zegt Sara Stalder. “Het is arbitrair en prijzen zijn niet duidelijk voorspelbaar.”

Bron: www.baerntoday.ch | Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

Geef een reactie

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer


BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren.

Lees meer


Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer