Kan voor jou het winterseizoen ook niet lang genoeg duren? Of baal je net als wij dat de sneeuw in het seizoen wel erg lang op zich liet wachten? Dan is lenteskiën een bijzonder goed idee! Tegen het einde van het seizoen kun je in veel gebieden nog prachtig skiën. Sterker nog: er zijn een aantal skigebieden die nog lang en breed geopend zijn wanneer de rest al gesloten is.

Eentje daarvan is Sölden. Het dorp zelf ligt al op 1.350 meter en met drie bergen boven de 3.000 meter is dit een bijzonder sneeuwrijk gebied van november tot in mei! Door de hoogte, maar ook nog eens door de twee gletsjers die het gebied telt én door het feit dat 77% van alle pistes sneeuwkanonnen heeft. Bovendien wordt er half april het Electric Mountain Festival georganiseerd.

Dit alles was voor reporters Peter en Pauline een goede reden om het seizoen af te sluiten in Sölden. En waar je rond deze tijd misschien heel veel zon en warme dagen verwacht, kwam de sneeuw er met bakken uit de hemel. Ultieme poeder!

Waanzinnige sneeuw op de gletsjer

Prachtig skigebied met lekker lange pistes op de Gaislachkogl

Op onze eerste (mid)dag in Sölden was het bewolkt, maar probeerde het zonnetje uit alle macht door het wolkendek te breken. Héél af en toe met succes. We namen de Gaislachkoglbahn omhoog en begonnen rustig met wat blauwe pistes. De sneeuw was boven goed, maar keken we richting het dat dan was het inmiddels lentegroen. Alle weerberichten voorspelden de komende dagen een enorme hoeveelheid sneeuw. En inderdaad, wat later op de middag begon het lichtjes te sneeuwen.

Deze eerste middag verkenden we vooral de Gaislachkogl, met 3.058 meter hoogte één van de drie toppen in Sölden die boven de drie kilometer uittorent. In vergelijking met andere gebieden zijn de pistes hier lekker lang, vooral omdat ze vaak een enorme slinger maken voordat je weer bij een lift uitkomt. We doen deze eerste dag rustig aan en stoppen voor een hapje en een drankje bij één van de gezellige berghutten, voordat we de dalafdaling nemen. Die is nog prima begaanbaar, met uitzondering van het laatste stukje waar het erg papperig is.

Sneeuw, sneeuw, en nog eens sneeuw!

Richting de Giggijoch en Golden Gate

De tweede berg van het gebied is de Giggijoch met de hoger gelegen Rotkogljoch. Bovenaan de gondel vindt het Electric Mountain Festival plaats, maar daarover later meer. Dit is de gondel die de meeste mensen vanuit het dorp omhoog nemen, waardoor het iets drukker is dan op de Gaislachkogl. Maar ook hier zijn de pistes lang en breed, dus last heb je er niet van.

Vanaf hier ga je richting de ‘Golden Gate’, oftewel de verbindingspistes en -liften richting de gletsjers van Sölden.

De Golden Gate was dit keer echt ‘golden’ door de bergen die boven de wolken uittorenen

Absolute favoriet: de gletsjers Rettenbach en Tiefenbach

Iedereen die wel eens op een gletsjer heeft geskied is het vast met me eens: er is niets mooiers dan dat. Als het om uitzicht gaat sowieso, maar ook de kwaliteit van de sneeuw en de breedte van de pistes is ongeëvenaard. Met slechts één piste, een stoeltjeslift en een gondel ben je vanaf de Rotkogljoch aan de voet van de Rettenbachgletsjer.

Wij komen daar voor het eerst op de tweede dag. Er is ruim 50 centimeter sneeuw voorspeld. En waar we eerst nog denken ‘yeah, right’, zien we al voordat we de gletsjer bereiken dat het zo maar eens waar kan zijn. Wat een bergen sneeuw om ons heen! Zoveel, dat we in de ochtend al lawines afgeschoten hoorden worden. Bovendien is de gondel naar de gletsjer nog dicht. We besluiten daarom de pistes van de Golden Gate heen en weer te doen. Maar: wat een mazzel! Op het moment dat we de stoeltjeslift uitstappen zien we de liftbediende van de gondel precies de netten voor de ingang weghalen. Hij is open! Als een van de eersten stappen we in. Op naar een lege gletsjer!

Als de bewolking optrekt en het zonnetje doorbreekt

Al moeten we nog een keertje terugkomen…

Eenmaal aan de voet van de gletsjer zijn we toch wat minder enthousiast. Het is mistig en we zien geen hand voor ogen. Maar ja, de gondel naar 3.250 meter hoogte gaat, dus we stappen in. Niet dat we het gondeltje voor ons aan de kabel zien, maar toch. Boven is het zo mogelijk nog slechter. Als we vijf meter kunnen zien is het veel.

Toch besluiten we heel langzaam de piste af te dalen. Het is hard werken, maar wij (en de anderen op de piste) hebben de grootste lol. Het lijkt namelijk of je off piste aan het skiën bent, maar dan op de piste. We zien snowboarders tot hun middel in de diepe sneeuw verdwijnen en iedereen ligt meer ondersteboven in een sneeuwhoop dat dat ‘ie skiet. Die 50 centimeter verse sneeuw zal toch wel waar zijn. Of niet, maar dan is het 70! Helaas is vandaag de Tiefenbachgletsjer nog gesloten, dus we moeten een andere dag terugkomen om die te ervaren.

Wauw! Check het blauwe ijs tussen de versgevallen sneeuw!

Op en top genieten op de hoogste punten van het gebied

Gelukkig gaan we nog niet naar huis en komen we later terug om van de gletsjers te genieten. En genieten is het. Heerlijke, lange pistes, die ook nog eens prachtig breed zijn. Ideaal voor beginners, fantastisch voor gevorderden. Want veel blauwe pistes die overal ongeveer even steil zijn. Bovendien kiezen veel mensen voor een tripje naast de piste, want na de eerste dag is het blijven sneeuwen. De hoeveelheden sneeuw zijn gigantisch en de pistenbully’s kunnen het amper bijhouden. vergeet niet om een foto te maken op het prachtige uitzichtpunt van de Tiefenbachkogl.

We kunnen er geen genoeg van krijgen, maar toch moeten we uiteindelijk terug. We doen dat via de iconische piste 30, een kilometerslang door het Rettenbachdal, parallel aan de Gletscherstrasse. Deze weg werd wereldberoemd door een scène uit de James Bond-film Spectre, waar je meer over te weten komt in 007 Elements. Lees daarvoor nog even verder.

Met dit pad kun je een afdaling maken van maar liefst 15 kilometer, zonder ook maar een lift te nemen. Je begint op het Big 3 Platform Schwarze Schneid op 3.340 meter en eindigt helemaal in het dal op 1.370 meter. Hoe gaaf is dat?

Weten hoe dit er allemaal uitziet? Hier bekijk je de pistekaart van Sölden.

Nog een klein stukje tot aan het Electric Mountain Festival

Met duizenden uit je dak tijdens het Electric Mountain festival

Het is al een aantal jaar vaste prik: het megapodium bij het bergstation van de Giggijochgondel op 2.300 meter hoogte. Dit festival is de perfecte mix van feesten en skiën, en brengt de meest getalenteerde DJ’s samen op een unieke locatie midden in de Alpen.

Gedurende de week zijn er al verschillende feestjes in het gebied als opwarmer, en natuurlijk ’s avonds in de verschillende clubs in het dorp zelf. De donderdag en vrijdag zijn de echte festivaldagen. ’s Ochtends lekker de piste op en vanaf 13.00 uur starten de eerste optredens. Hoe gaaf is dat? Terwijl we naar beneden glijden op de skipiste, voelen we de koele berglucht langs ons gezicht en in de verte horen we al de beats van de beste EDM uit de speakers knallen.

Vette bak sneeuw én feest op het Electric Mountain Festival!

Genieten van de beste DJ’s

Het Electric Mountain Festival staat bekend om zijn indrukwekkende line-up. Dit jaar was dat zeker niet minder, met een line-up van internationale sterren die zorgen voor een dansende menigte. Dit jaar zijn dat onder meer Don Diablo en Oliver Heldens. Met duizenden anderen, waarvan de meesten rechtstreeks van de piste komen, hebben we een fantastische middag en begin van de avond. Dat ook hier de sneeuw de overhand heeft en het zonnetje zich maar minimaal laat zien, is absoluut geen probbleem. Gewoon een biertje halen bij de biertent en genieten!

Oh ja, wil je volgend jaar naar het Electric Mountain Festival? Zet dan 8 tot en met 12 april 2024 vast in je agenda!

Voor iedereen die wel eens een James Bond-film heeft gezien: 007 Elements

Tijdens ons bezoek sneeuwde het veel. En hard. En lang. Nu zijn we heus geen typische mooiweerskiërs, maar als je skidag alleen maar uit sneeuw, mist en wind bestaat, mag je het wel eens zat worden, toch? Wij wel, daarom besloten we een bezoek te brengen aan 007 Elements. Oh boy, dit is echt een aanrader! En niet alleen voor verstokte Bondfans.

De reden dat je in Sölden deze Bond-installatie vindt, is dat de Bondfilm Spectre uit 2015 voor een gedeelte is opgenomen in Sölden. Herinner je de scenes nog waarin Bond naast een paar auto’s vliegt in een klein vliegtuigje, waarna hij even later vleugelloos een eeuwenoude Oostenrijkse schuur doorboort? Inderdaad, dit is opgenomen in Sölden en directe omgeving.

De tentoonstelling is echt super interessant, omdat je ziet hoe deze scenes zijn opgenomen. En niet alleen deze, er worden meer James Bond-geheimen uit de doeken gedaan. Iedereen die wel eens een Bond-film gezien heeft (of meerdere) is hier zo één tot twee uur zoet. De ingang is bij restaurant ice Q, een futuristisch gebouw op de top van de Gaislachkogl dat ook een rol speelt in de film.

Hier lees je alles over 007 Elements. Wanneer je een skipas koopt voor zes of meer dagen, is de toegang tot 007 Elements gratis, maar je moet wel online een tijdslot reserveren. Heb je geen skipas, of eentje met een kortere geldigheidsduur, dan koop je online een ticket. Let erop dat het ritje met de twee gondels naar de top niet inbegrepen is in dat ticket, dus heb je geen skipas, dan moet je die bijkopen.

Het echte vliegtuig uit de film Spectre, dat in delen naar de top van de berg is vervoerd

Gezellige hutten en goede après-ski op de berg

Zelf ben ik niet zo van de enorme (zelfbedienings)restaurants die je vaak bij het bergstation van gondels vindt. Die zijn er hier genoeg, en je haalt er snel je eten en drinken en bovendien is er vrijwel altijd plek. Zelf zoek ik liever iets langer naar een gezellig hutje. En die vind je ook genoeg, zeker als je wat verder het gebied in gaat. Bovendien zijn er aan de dalafdaling richting het dorp veel gezellige hutten waar je aan het einde van de dag de muziek buiten al uit de boxen hoort komen. Tijd voor een afzakkertje om de mooie skidag af te sluiten voordat je het laatste stukje naar beneden skiet. De liefhebbers schuiven daar zo de volgende après-skitent in om het feestje voort te zetten. Eerst even langs huis en later lekker eten en nog een drankje (of een dansje) tot in de late uurtjes kan natuurlijk ook.

Oh ja, zorg wel dat je altijd genoeg contant geld bij je hebt! Zijn wij gewend om een kwartje voor de wc nog (contactloos) te pinnen, liefst met onze telefoon, dat is niets voor de Oostenrijkers. Wij stonden dus een aantal keer vergeefs met onze pinpas klaar. Er zijn berghutten, maar zelfs ook après-skitenten in het dorp die uitsluitend contant geld aannemen. Hetzelfde gold voor het Electric Mountain Festival. Rare jongens, die Oostenrijkers!

Niet vergeten lekker te eten tijdens je skidag

Tip: ga minimaal een dag skiën in het nabijgelegen Obergurgl

Als je een skipas koopt van drie dagen of meer, dan zit daar automatisch toegang tot het gebied van Obergurgl bij. In 1988 stond ik hier als klein meisje voor het eerst op ski’s, maar van dat kneuterige gebied is 35 jaar later niets meer over. Het is een prachtig gebied met 112 kilometer piste, waar een enorme gondel van oost naar west het gebied van Hochgurgl en Obergurgl met elkaar verbindt.

Je komt makkelijk in Obergurgl met de (gratis) bus, die je in nog geen 20 minuten van Sölden rechtsreeks naar het dalstation van één van de gondels in Obergurgl brengt. Ook Obergurgl ligt hoog: tussen de 1.800 en iets meer dan 3.000 meter hoogte, waardoor je hier zo goed als verzekerd bent van goede sneeuw. Het gebied is dan ook open van midden november tot eind april. Je mag er Top Mountain Star niet overslaan, een uitzichtpunt en panoramabar op 3.030 meter hoogte, met een werkelijk adembenemend uitzicht op de Dolomieten. Inderdaad, de Dolomieten, want je bent hier bijna op de grens met Italië.

Hier bekijk je de pistekaart van Obergurgl.

Komt daar de zon?!

Op zoek naar een fijne accommodatie

Aan accommodatie geen gebrek in Sölden. Van simpelere Frühstückpensions via gezellige appartementen tot luxueuze hotels, alles is er. Omdat wij niet met de auto reizen, kijk ik vooral of mijn accommodatie op loopafstand van de piste, liften en restaurants en après-ski zijn. Zoek je dat ook, dan raad ik je aan om je accommodatie te zoeken in de buurt van het dalstation van de Giggijochgondel, want daar vind je alles bij elkaar. Zit je wat verder weg, is dat trouwens ook geen ramp: er rijden zeer regelmatig (ski)bussen heen en weer. Daar maak je gratis gebruik van met je skipas.

Oh ja, een tip is om te kijken naar een accommodatie met de Ötztal Inside Card. Deze gastenkaart geeft je een hoop voordelen. Zo reis je gratis met het openbaar vervoer (bijvoorbeeld de bus van Sölden naar station Ötztal, naar Obergurgl, of de skibus als je geen skipas hebt), maar krijg je ook korting of gratis toegang op andere activiteiten. Zo gingen wij met de kaart gratis naar de Freizeit Arena, een zwembad en saunacomplex dat ook nog eens vlak bij onze accommodatie was. Als je net als wij een koude en sneeuwrijke week treft, is opwarmen en ontspannen in het zwembad en de sauna natuurlijk geweldig! Bekijk hier de voordelen van de Ötztal Inside Card. Toegegeven: je moet even zoeken wat er nu precies op de kaart zit, maar dat is het zeker waard!

De sneeuw ligt weer tot in het dal

Koop je skiticket zo ver mogelijk van tevoren voor een gunstigere prijs!

Op je eerste dag naar de kassa van de gondel slenteren en daar je skipas kopen is verleden tijd! Sölden werkt met dynamische prijzen: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je skipas! Tot vijf dagen voor je eerste skidag kun je goedkopere prijzen hebben, maar ik raad je aan om direct te boeken als je weet dat je gaat skiën. Je hebt dan de meest gunstige prijs, tot wel 22% goedkoper dan de prijs aan de kassa.

Hier zie je de meest up-to-date informatie over skipassen in Sölden, de prijzen, en een linkje om direct online te boeken.

Hoe kom je in Sölden?

Sölden ligt in het zuiden van Tirol, aan het einde van het Ötztal, redelijk dichtbij de grens van Italië. Met de auto is het ongeveer 900 kilometer rijden vanuit Utrecht. Reis je liever met de trein, dan reis je tot aan station Ötztal. Dat kan zowel met een dagtrein als ook met de nachttrein. Zo brengt de Nightjet je van Amsterdam naar Innsbruck, waar je overstapt voor een korte treinreis naar Ötztal (30-45 minuten). Vanuit Ötztal reis je met de bus (elk half uur) in ongeveer een uur naar Sölden.

Zelf kozen we dit keer voor het vliegtuig, vanwege de aantrekkelijke vliegtijden. We vertrokken ’s ochtends om 7.05 uur vanaf Schiphol en reisden verder met trein en bus naar Sölden waar we half 12 aankwamen. Snel onze spullen gedropt en de berg op, waar we dus op de dag van vertrek al rond het middaguur waren! De terugreis was ook gunstig: het vliegtuig vertrok om 18.50 uur, waardoor we nog tot half 3 hebben kunnen skiën.

Bekijk hier alles over Sölden en boek je wintersport!

Alle foto’s: Pauline van der Waal

Geef een reactie