Tirol is niet alleen rijk aan bergen, maar heeft ook talloze meren en vijvers te bieden. Het land telt meer dan 600 grote en kleine zwem- en bergmeren, omgeven van imposante bergtoppen. Wat velen niet weten: meren zijn niet alleen in de zomer een leuke bestemming, maar ook in de winter zeker een bezoek waard. Ze laten zich in het koude seizoen, ingebed in het besneeuwde landschap, namelijk van hun meest pittoreske kant zien. En dan zijn er ook talloze mogelijkheden om onvergetelijke momenten in, aan en rond het water door te brengen.

Winterwandelen naar de Möserer See • Region Seefeld

Het beschermde natuurgebied Wildmoos in de regio Seefeld betovert bezoekers met zijn ongerepte natuur en een uniek bergpanorama. De winterwandeling naar de Möserer See loopt door een prachtig, verstild landschap en biedt geweldige fotomotieven. Het bevroren wateroppervlak van de Möserer See wordt aan de oever omzoomd door besneeuwde bomen. En zeker als er net verse sneeuw is gevallen, is bijna niet te zien dat er onder de witte deken een meer schuil gaat. Direct aan de oever van dit idyllische meer ligt de authentieke Möserer Seestub’n met een gezellig zonneterras. Een stop onderweg in de Lottenseehütte is ook zeker de moeite waard. Hier wordt dagelijks huisgemaakt gebak en op zaterdag de zogenoemde “Kiachl”, een bijzondere Tiroolse specialiteit, geserveerd.

Tip: Voor de hele Wildmoos-ronde moeten ongeveer drie uur wandeltijd worden ingepland. Wie dat te lang vindt, kan een deel van de route met de Wildmoosbus of de paardenkoets afleggen.

Andere winterwandeltochten rond resp. naar de winterse meren van Tirol zijn te vinden op www.visittirol.nl/winterwandelen.

Schaatsen bij de Piburger See • Ötztal

In de winter veranderen zeker acht Tiroler meren in romantische schaatsbanen. Want niets is leuker dan in de open lucht over natuurijs te glijden, met de koude winterlucht in je gezicht en een prachtig uitzicht op de omringende bergen. Een van deze meren is de pittoreske Piburger See in het voorste Ötztal. Het meer ligt midden in het ongerepte bos en hier kunnen schaatsers op een twee kilometer lang en acht meter breed ijsoppervlak in alle rust hun banen trekken.

Schaatsen kunnen in het café-restaurant aan het meer worden gehuurd, net als de uitrusting voor ijsstokschieten. Overigens: Niet alleen schaatsers kunnen gratis het ijs op. De Piburger See is ook voor wandelaars begaanbaar. Voor een pauze en om lekker op te warmen, kunnen bezoekers direct aan de oever in het Restaurant am Piburger See en het Gasthaus Seehäusl terecht.

Meer inspiratie voor geweldige schaatslocaties op een Tiroler meer vind je op www.visittirol.nl/schaatsen.

Langlaufen bij de Vilsalpsee • Tannheimer Tal

De betoverende natuurcoulisse van besneeuwde weiden en bossen tot aan de idyllisch gelegen Vilsalpsee in het Tannheimer Tal maken de rondlopende langlaufloipe Vilsalpsee tot een winterse highlight voor alle langlauffans. De 13 kilometer lange loipe loopt vanuit Tannheim door het beschermde natuurgebied Vilsalpsee en is zowel voor skating alsook voor de klassieke stijl geschikt.

Eenmaal bij de Vilsalpsee aangekomen, is het de moeite waarde om de ski’s uit te doen en het unieke winterlandschap van het schilderachtige meer op zich te laten inwerken. Direct aan de oever nodigen het Gasthaus Vilsalpsee en het Café Bistro Haubentaucher langlaufers uit om even uit te rusten om daarna via de aflopende loipe het dal uit naar het startpunt in Tannheim terug te keren.

Meer tips voor langlaufloipes naar resp. langs de Tiroler meren zijn te vinden op www.visittirol.nl/langlaufen.

IJsduiken bij de Urisee • Naturparkregion Reutte

De Urisee geldt als één van de mooiste meren in het Außerfern in de natuurparkregio Reutte en is in de winter een trekpleister voor echte avonturiers: hier kun je namelijk ijsduiken. Te midden van het unieke winterlandschap van de Tiroler bergen kunnen duikers hier spannende indrukken opdoen en geweldige belevenissen meemaken.

IJsduiken in Tirol © Tirol Werbung, Ramon Haindl

Een duik onder het ijs van het rond 5,7 hectare grote en tot wel 38 meter diepe meer is misschien wel één van de meest onvergetelijke vakantiebelevenissen voor gepassioneerde duikers. Onder de professionele begeleiding van ervaren gidsen trotseren duikers tijdens deze unieke belevenis niet alleen de uitdagingen van de natuur, maar zoeken ook hun persoonlijke grenzen op.

Data, prijzen en aanvullende informatie over het ijsduiken in de Urisee kunnen rechtstreeks bij de aanbieder, de Tauchbasis Urisee, worden opgevraagd: www.instagram.com/tauchbasisurisee

Een ijsbad in de Hechtsee • Kufsteinerland

Bij watertemperaturen rond het vriespunt in een ijskoud meer zwemmen? Dappere mensen kunnen hiervoor bij de Hechtsee terecht. Het grootste meer in het Kufsteinerland weet door zijn schilderachtige ligging in de Brandenberger Alpen te bekoren en is juist in de winter een echte geheimtip. Naast het besneeuwde landschap, dat een winterwandeling zo speciaal maakt, kom je hier regelmatig moedige zwemmers tegen die het hele jaar door het meer in gaan.

Net als de Tiroler Horst Karrer die ook in de winter dagelijks naar de bevroren Hechtsee gaat om te zwemmen en hiervoor het ijsoppervlak zelfs met een houweel openbreekt.  Dappere navolgers vinden langs de oever meer zwemplekken in sneeuw en ijs. Direct aan de oever ligt de Seearena Hechtsee, waar u zich na het ijsbad met een heet drankje kunt opwarmen.

VEILIGHEID: Om veiligheidsredenen dienen de volgende regels tijdens het ijszwemmen te worden opgevolgd: Ga nooit alleen, maar altijd in begeleiding zwemmen. Wen alvast in de herfst aan het kouder wordende water. Loop langzaam het water in, niet springen. Blijf niet langer dan twee minuten in het water. Bescherm het hoofd met een muts of badmuts en ga niet onder water.

Meer informatie over de Hechtsee vind je op www.kufstein.com/en/


Geef een reactie