Wintersport in Stubai | reisverslag en reistips voor je skivakantie
Begin april reisden reporters Patricia en Saskia op uitnodiging van Stubai af naar het gelijknamige gebied wat vooral bekend staat vanwege de gletsjer. Maar er is meer dan dat! Wij nemen je graag mee in onze ervaringen in dit skigebied wat nog niet zo heel erg bekend is onder Nederlanders. En we geven je graag onze tips door. Je kunt nog tot 21 mei 2023 skiën in Stubai, wat meteen de eerste tip is want met de recente sneeuwval en koude is dat een aanrader!
Het Stubaital zelf bestaat uit 4 skigebieden: de Stubaier gletsjer, Schlick 2000, de Serlesbahnen en de Elferbahnen. De eerste twee gebieden zijn van vroeg tot laat in het seizoen sneeuwzeker door hun hoogte of de aanwezigheid van een gletsjer. De laatste 2 liggen iets lager waardoor deze een korter wintersportseizoen hebben. Deze waren ten tijde van ons bezoek (begin april) net gesloten.
Alvast één voordeel: je bent er zo!
Stubai ligt op slechts 30 minuten van het vliegveld van Innsbruck. Er gaan dagelijks vluchten naar deze luchthaven vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Als je alleen met handbagage vliegt (en dat kan voor een paar dagen zeker!!) dan kun je binnen 1 a 1,5 uur na aankomst op de ski’s staan. Zo vlogen wij om half 8 ochtends vanaf Eindhoven en waren om 9.30 uur in ons hotel. Opfrissen, skikleding aan en hup de ski bus richting de gletsjer. Die rijdt om het kwartier en doet er ongeveer een minuut of 20 over. We klokken dus 10.30 uur en daar pakken we onze eerste afdaling. Hoeveel sneller wil je ’t hebben?
Stubaier gletsjer
Wist je dat dit gletsjergebied één van de grootste van Europa is? De Stubaier gletsjer biedt je 65 kilometer aan pistes. Er zijn 25 kilometer aan blauwe, 15 kilometer rode en 25 kilometer aan zwarte pistes. Je vindt er heerlijk brede pistes die vooral voor beginners lekker te doen zijn. De pistes zijn, zeker voor een gletsjergebied lekker lang! Je skiet vanaf de hoogste top op 3.210 meter direct terug naar het middenstation op 2.300 meter via lange slingerende blauwe en rode pistes. En zoek je meer uitdaging, zijn er ook enkele zwarte pistes te vinden. Het is hier heerlijk cruisen op de brede lange pistes, maar vooral ook op de supersneeuw. Want met de sneeuw zit het altijd wel snor op deze gletsjer. Je kunt hier dan ook sneeuwzeker skiën van oktober tot ver in mei!
Gondel met WiFi
De verbindingen vanuit de verschillende dorpen in het langgerekte Stubaitail zijn uitstekend. Je kunt al met de bus vanaf het vliegveld naar het dal worden gebracht. Wij verbleven in Neustift, ongeveer halverwege het dal. De skibus stopte voor ons hotel en vanaf daar was het nog een minuut of 20 naar het dalstation van de gletsjer.
De skibus stopt bij de grote gondel : de 3 Eisgratbahn. Deze grote gondel (met WiFi! en leren zetels) brengt je via een middenstation naar de top. Uitstekende verbindingen dus! Bovengekomen sta je meteen in de sneeuw op een hoogte van 2.900 meter.
Daar vind je trouwens ook de skiverhuur. Wij huurden daar onze gear. Tip: ze hebben daar ook een depot, dus geen gesjouw met je spullen in de gondel naar beneden of boven.
Vind je het prettiger om in het dalstation je spullen op te bergen dan kan dat ook, want ook daar vind je een depot.
Een skibus halte verder vind je nog een gondel die je omhoog brengt. De (iets oudere maar echt prima) Gamsgarten gondel brengt je in twee delen naar het middenstation van 2.600 meter, waar je ook meteen de pistes op kunt.
Top of the World…uhh… Tyrol
Wij kiezen als start voor onze eerste dag voor de linkerkant van het gebied. Daar doen we diverse blauwe afdalingen zoals de 1, 4, 5 en 10. Omdat het weer helaas niet al te best is (veel lage bewolking, wind en sneeuw) skiën we niet zoveel als we zouden willen, maar desalniettemin genieten we van het imposante gletsjergebied en de goede sneeuw.
Tip: Als je de Eisgratbahn boven uitkomt heb je de mogelijkheid om naar een uitkijkpunt te klimmen. Daar heb je een schitterend uitzicht over maar liefst negen (!) drieduizenders. Helaas hebben wij dit niet zelf kunnen bekijken, omdat het uitkijkpunt gesloten was vanwege de wind 🙁 . Maar de andere uitzichten, als de bewolking even optrok, waren subliem.
Eten op de gletsjer
Ook aan de inwendige mens is goed gedacht op de gletsjer. Zoals wel vaker op gletsjers, zijn knusse berghutjes hier helaas niet zoveel te vinden. Wel vind je er enkele grotere restaurants, zowel met gewone bediening als zelfbediening. Wij kozen de eerste dag voor het grote restaurant bij het bergstation bovenaan de Eisgratbahn. Een groot restaurant, maar met heerlijk eten!
Een echte aanrader is restaurant Zur Goldene Gams, waarbij een gedeelte een gezellig en toch knus aandoend bedieningsgedeelte heeft. Tip: de pizza is hier een aanrader. Een andere tip die we je willen meegeven is de Dresdener Hutte, gelegen bij het middenstation van de 3S Eisgratbahn en de Gamsgarten II. Niet alleen een prachtig gebouw uit 1873, maar ook het eten is er prima. Menutip: neem de Kaiserschmarren.
Grootste gletsjer van Oostenrijk
De tweede dag van onze bezoek verkennen we de rechterkant van het gletsjergebied iets meer. De lange blauwe piste nummer 7 is heerlijk om te doen en ook de rode 8 en 1 zijn echt lekkere pistes. Ook aan deze kant is het goed cruisen over brede pistes. De liften zijn op de gletsjer lekker snel, comfortabel en dusdanig slim aangesloten dat je veel verschillende pistes binnen die 65 kilometer kunt doen. Genieten geblazen dus!
De gletsjer biedt (eigenlijk altijd) prima sneeuw en we merken dat 65 kilometer voldoende is voor een paar dagen. Er zit genoeg afwisseling in het gebied om het niet saai te maken, sterker nog, wij hebben ons echt niet verveeld. Doordat het gebied slim in elkaar zit, kun je steeds meerdere pistes combineren. Het gebied leent zich ook heel goed voor beginners, omdat er vooral veel breed blauw en rood te vinden is. Lees verder ..
Hier lees je de artikelen die zijn verzameld door de redactie van Sneeuwtrips.nl. Heb je zelf leuke input voor onze website? Deel ze met ons via een reactie onder dit artikel. We nemen dan op korte termijn contact met je op.