Soms zijn er van die dingen waarvan je denkt: oh, wauw, dat lijkt me zo ongelofelijk waanzinnig, maar ik denk niet dat ik dat ooit echt ga doen… Voor mij was dat heliskiën. Ik bedoel, ik ben best een aardige snowboarder, maar een pro zou ik me absoluut niet willen noemen. En dan uit een helikopter springen en je met ware doodsverachting de diepte van een onvoorstelbaar steile helling in laten storten? Dat leek me geen goed plan. 

Totdat ik hoorde dat je ook in Yukon in Canada kunt heliskiën en dat het er bij Yukon Heliski toch wat anders aan toe gaat. Zou deze droom dan toch uitkomen? Lees mijn verslag maar!

Kort voor onze eerste run

In de winter naar de wildernis van Yukon in Canada

Natuurlijk maakte ik de oversteek naar Canada niet alleen om te gaan heliskiën. Ik reisde door Yukon in de winter, een bijzondere ervaring door de uitgestrektheid van het gebied, de prachtige natuur en de geweldige activiteiten zoals een sneeuwscootertocht, op pad met de hondenslee, een flightseeing over de gletsjer en natuurlijk het noorderlicht

Wil je daarover meer weten, lees dan REISVERSLAG | In de winter naar ongerept en onontdekt Yukon in Canada.

Dit gevoel valt bijna niet te beschrijven. Zo groots, zo mooi, zo stil

Vertrek vanuit Whitehorse

Onze uitvalsbasis deze reis is Whitehorse, de hoofdstad van Yukon. De locatie om te heliskiën ligt op zo’n uur en drie kwartier rijden vanaf Whitehorse. Geen straf, want dat betekent rijden door een prachtige witte omgeving via de Klondike Highway. 

Onderweg stoppen en tanken we in Carcross, bekend als stop van de White Pass & Yukon Route Railroad, een bijzonder treintraject van Skagway (Alaska) naar Whitehorse. Tegenwoordig kun je deze trein boeken om de prachtige omgeving én de sterke staaltjes techniek (het spoor werd aangelegd in 1898) te ontdekken. In de zomer dan, wanneer er een trein rijdt over de route die oorspronkelijk werd aangelegd om goud te vervoeren tijdens periode van de goudkoorts. 

Daar komt onze helikopter!

Op naar Tiny Town in niemandsland

Voorbij Carcross wordt het zo mogelijk nog rustiger op de weg en we slingeren rustig verder naar de grenspost. Inderdaad, we passeren de grenspost om Canada uit te rijden, maar niet die om Amerika weer in te rijden. ‘Tiny Town’, zoals de plek heet waar we zullen verblijven, ligt namelijk praktisch op de grens. Na zo’n drie kwartier rijden vanuit Carcross zien we ineens een aantal vrachtwagens, trailers, aggregaten en auto’s langs de weg. Bovendien geeft onze navigatie aan dat het hier zo ongeveer moet zijn. Hier?! Zo langs de weg? Dat ziet er niet bijster gezellig uit. Maar schijn bedriegt, komen we al snel achter als we de auto parkeren. 

Uit één van de trailers komt een leuke vrouw die ons enthousiast welkom heet. Dit is Michaela en ze gaat ons voor op een paadje over een heuvel. Onze tassen komen er op een slee achteraan, dat wordt geregeld door een jongen met een cowboyhoed: Ian. En achter de heuvel? Daar ligt het echte Tiny Town, en we zien de helikopter al staan!

Het paadje vanaf de weg naar Tiny Town

Waar je verblijft in Tiny Town? In een Tiny House natuurlijk!

Tiny Town bestaat uit een aantal kleine houten huisjes en is wat mij betreft de ultieme uitvalsbasis voor onze komende avonturen. Je slaapt hier namelijk volledig off-grid, midden in de wildernis, op slechts een steenworp afstand van het helikopterplatform dat je naar de meest verbluffende afdalingen brengt. 

Ik deel mijn tiny house – dat een houtkachel, stromend water, een douche en een stapelbed heeft – met Lianne. De wc (een composttoilet) is buiten. Ian zorgt dat de kachel heerlijk warm is opgestookt. Lees hier verder..

Geef een reactie